Så funkar färgåtergivning, RA, för led spotlights

James Bedell på sdalighting har ett intressant blogginlägg om hur viktig färgåtergivning är när man utvärderar till exempel led spotlights för 3fas skenor. Han argumenterar att  RA värdet egentligen inte är ett perfekt värde för att jämföra olika skenspotlights. Utan att det är en kombination av färgåtergivningen och färgtemperaturen som avgör vilket resultat man får på den belysta produkten eller utställningen.

Rekommendationen är den som vi också ger alla våra kunder, ta hem prover av ledspotlightsen, montera dem i strömskenor och se ljuset.

Färgkarta

Vad är färgåtergivning för led?

Färgåtergivning för led mäts med ett RA värde som alltid är mellan 0 och 100. Detta värde skall beskriva hur väl en ljuskälla återger färger tillbaka till ögat hos åskådaren.  Solljuset vid lunchtid en klar dag anses återge färger perfekt, dvs. RA värde 100. De flesta ljuskällor har ett RA värde över 80. Några typiska värden för olika ljuskällor är:

Lysrör: RA 80-85

Metallhalogen: RA 80 eller RA 90

Halogen och glödlampa: RA 100.

LED: RA80 eller RA90

I Sverige används RA värde, på engelska heter värdet; CRI som står för Colour Rendering Index. Ett mer beskrivande namn kan man tycka.

De flesta tillverkare av led spotlights tillverkar spotlights med färgåtergivning RA 80. Några tillverkar ledspotlights för skenor som har RA90, vilket oftast innebär en bättre spotlight.

Men här kommer då diskussionen om hur bra RA värdet egentligen är för att beskriva hur produkterna och utställningarna blir belysta.

Varför färgåtergivningen inte är perfekt som beskrivning av ljus

Ett strumptest. Ta fram en mörkblå strumpa och en svart strumpa. Lägg dem jämte varandra med en glödlampa som den enda belysningen. Antagligen kommer båda strumporna se svarta ut.

Anledningen är att glödlampor har väldigt lite blått ljus i sig och därför återges inte det blå ljuset tillbaka till ögat. Men i ett RA test får glödlampan RA värde 100 och anses ha perfekt färgåtergivning., vilket är väldigt konstigt när jag inte kan skilja på en blå och svart strumpa.

Andra anledningen till att färgåtergivning inte är perfekt

Ra värdet tar inte med färgtemperatur i sin utvärdering. Det innebär att till exempel en orange sodiumlampa som används som gatubelysning kan få högt RA-värde, även ifall alla färger ser helt annorlunda ut för vårt öga. Är det bra färgåtergivning?

Så hur skall man använda färgåtergivning för led spotlights?

Om färgerna på produkterna är viktiga, till exempel i en affär med finare kläder, kan man tänka att en tillverkare som kan leverera led spotlights med RA värde över 90 istället för RA80, har ansträngt sig i utveckling av sitt led chip och de tycker att färgåtergivning är viktigt.

Man skall också betänka att i de flesta situationer räcker RA80 mycket bra och man ser ingen skillnad mellan RA80 och RA90 om man inte jämför två olika ljuskällor direkt jämte varandra.

LED spotlights med RA80 ger ofta starkare ljus än spotlights med RA90.

Glöm inte att färgtemperaturen på belysningen också spelar in väldigt mycket hur färger upplevs av mänskliga ögat.

Led spotlight vita liva RA90 LED spotlight 30W

T.v: Led spotlight Vita Liva på 28W med RA90. T.h: LED spotlight Silverspot 30W med RA 80 men mycket kraftfullare